Selasa, 31 Mei 2016

MASAK LEMAK CILI API SIPUT SEDUT




Bahan
1kg siput sedut
5 ulas bawang merah ~ kisar halus
3 ulas bawang putih ~ kisar halus
2 inci kunyit hidup ~ kisar halus
2 inci halia ~ kisar halus
15 tangkai cipi padi ~ kisar halus
2 batang serai ~ di titik
500ml santan

Cara:

1. Siput sedut di berus hingga bersih.
2. Rendam sebentar dalam air garam untuk membuang kotoran seperti pasir dan lumpur.
3. Potong bahagian ekornya, cuci bersih dan toskan.
4. Panaskan minyak, tumis bahan yang di kisar hingga harum.
5. Masukkan santan, serai dan siput.
6. Kacau perlahan atas api sederhana hingga masak
7. Perasakan dengan garam, masak hingga kuah sedikit pekat. Sedia di hidangkan.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar