Selasa, 31 Mei 2016

UDANG TEMPOYAK PEDAS



Bahan
Tempoyak
3 batang serai
2 biji cili besar (merah, buang biji)
7 - 15 biji cili padi
Kunyit hidup, sebesar ibu jari
Santan 150 ml
2 helai daun kunyit
Gula merah (sebesar ibu jari)
Udang yang sudah dibuang kulit
2cm kencur sebesar jari kelingking
Sekeping asam gelugur saiz sederhana
garam, gula, air, secukup rasa

Cara memasak :

Serai, kencur, kunyit, cili merah & cili P\padi diracik, kemudian ditumbuk halus. Daun Kunyit dihiris kasar
Campurkan bahan-bahan yang telah ditumbuk ke dalam periuk bersama isi durian, santan & secawan air.

Kacau hingga sebati kemudian panaskan diatas api sederhana. Kacau sampai mendidih, jangan tinggal. Masukkan garam, gula merah, gula pasir & asam gelugur..
Bila sudah mendidih & naik angin bau masukkan pulak daun kunyit & udang. Kacau lagi selama 5 minit.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar