Selasa, 31 Mei 2016

MASAK LEMAK CILI DAGING SALAI



Bahan
400 gm daging salai (beli siap...)
400 gm santan
20 - 25 biji cili padi
4 ulas bawang merah / 1 biji bawang besar
2 in halia
2 batang serai dititik

Cara-cara :

Cili padi dan bawang dimesin halus atau ditumbuk.
+ bahan mesin ke dalam periuk dan panaskan sebentar.
Daging salai dipotong nipis.
+ daging ke dalam periuk dan serai dan masukkan sedikit air jika perlu.
Saya biarkan 30 minit supaya daging lembut.
Masukkan 3/4 santan dan 2 cawan air.
Sentiasa kacau supaya tak naik minyak dan hingga kuah masak.
Masukkan sekeping asam gelugor.
Masukkan 1/4 santan tadi dan masak lagi 5 minit.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar