Indonesia Adalah Negara Yang Penuh Dengan Bermacam Rempa-rempahan, Sehingga Masyarakatnya Punya Masakan Yang Beraneka Ragam Pula, Baik Itu Antar Suku Maupun Pulau, Punya Ciri Khas Masakan Masing-masing, Blog Ini Menyajikan Resep Masakan Khas Nusantara Untuk Anda Semua, Semoga Bisa Menambah Ide Dapur Anda Untuk Membuatkan Masakan Yang Enak Untuk Keluarga Anda Dirumah. Terima Kasih, Semoga Bermanfaat.
Selasa, 31 Mei 2016
MASAK LEMAK CILI DAGING SALAI
Bahan
400 gm daging salai (beli siap...)
400 gm santan
20 - 25 biji cili padi
4 ulas bawang merah / 1 biji bawang besar
2 in halia
2 batang serai dititik
Cara-cara :
Cili padi dan bawang dimesin halus atau ditumbuk.
+ bahan mesin ke dalam periuk dan panaskan sebentar.
Daging salai dipotong nipis.
+ daging ke dalam periuk dan serai dan masukkan sedikit air jika perlu.
Saya biarkan 30 minit supaya daging lembut.
Masukkan 3/4 santan dan 2 cawan air.
Sentiasa kacau supaya tak naik minyak dan hingga kuah masak.
Masukkan sekeping asam gelugor.
Masukkan 1/4 santan tadi dan masak lagi 5 minit.
Langganan:
Posting Komentar (Atom)
Tidak ada komentar:
Posting Komentar