Selasa, 31 Mei 2016

MASAK LEMAK CILI PADI IKAN CENCARU BAKAR



Bahan A
2 ekor ikan cencaru
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
1 keping asam gelugur
5 biji belimbing buluh
1 batang serai

Bahan B
2 biji cili merah
10 biji cili padi
2 ulas bawang merah
3 sm kunyit hidup
garam
Cara menyediakan:

1. Ikan cencaru di bakar, buang kulitnya dan di potong dua. Ketepikan.
2. Masukkan semua bahan B ke dalam blender, kisar hingga halus. Tuang bahan kisar tersebut ke dalam periuk.
3. Masukkan santan cair, asam keping serta serai dan kacau sekali sekala di atas api sederhana agar tidak pecah minyak.

4. Bila kuah agak mendidih, masukkan santan pekat dan ikan. tambahkan garam secukup rasa.

5. Akhir sekali masukkan belimbing buluh, kacau perlahan lagi supaya tidak pecah minyak dan boleh di tutup apinya.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar