Selasa, 31 Mei 2016

ASAM REBUS IKAN PARANG



Bahan
3 potong ikan parang( aye gemar bahagian ekor)
1 keping asam keping
Garam secukupnya
3 batang serai – dititik
1 labu bawang besar- dipotong 8
Air secukupnya

Bahan kisar
1 inci halia
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji tomato masak
1 labu bawang merah
½ inci lengkuas
15 biji cili kering
6 biji cili api
3 biji cili merah

Cara Membuatnya
1. Dalam periuk, masak bahan kisar bersama air, asam keping, serai yang dititik sehingga mendidih
2. Masukkan ikan dan garam. Biarkan kuah mendidih agak lama dengan api yang sederhana (5 – 10 minit)
3. Apabila ikan sudah mesra dengan kuah, bolehlah diangkat dan dihidangkan.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar