Indonesia Adalah Negara Yang Penuh Dengan Bermacam Rempa-rempahan, Sehingga Masyarakatnya Punya Masakan Yang Beraneka Ragam Pula, Baik Itu Antar Suku Maupun Pulau, Punya Ciri Khas Masakan Masing-masing, Blog Ini Menyajikan Resep Masakan Khas Nusantara Untuk Anda Semua, Semoga Bisa Menambah Ide Dapur Anda Untuk Membuatkan Masakan Yang Enak Untuk Keluarga Anda Dirumah. Terima Kasih, Semoga Bermanfaat.
Selasa, 31 Mei 2016
SAMBAL TUMIS IKAN BILIS PETAI
Bahan
Ikan bilis- dibersihkan dan tos kan...
2 senduk cili kisar
1/2 cawan air asam jawa
3 papan petai-dibelah 2 dan ambil isi sahaja
3 ulas bawang merah-dihiris
2 ulas bawang putih-dihiris
Garam Dan gula secukup rasa
Minyak
Cara2:
Panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga garing, angkat dan ketepikan.
Dalam kuali yang sama, keluarkan sedikit minyak, tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar,
tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga garing.
Masukkan cili kisar, masak sampai garing, kemudian masukkan air asam jawa. Kacau sebentar.
Masukkan garam, gula secukup rasa, kemudian masukkan petai, masak lagi hingga petai masak. Last sekali masukkan ikan bilis goreng, gaul rata dan tutup api...boleh la di hidangkan dengan nasi panas.
Langganan:
Posting Komentar (Atom)
Tidak ada komentar:
Posting Komentar